Kontrolü Zor Alanlara Kanatlı Elektronik Göz
Libertech’in geliştirdiği özgün drone ve drone yuvalanma izleme sistemleri, 7/24 veri toplayıp, analiz ederek rapor haline getiriyor. Sistem; geniş yüzölçümlü sanayi ve tarım alanlarında güvenlik ve arıza tespiti de yapıyor.
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Libertech Teknoloji Araştırma Geliştirme firması, özgün drone ve izleme sistemleri geliştirerek, yerli üretim ikamesi sağlıyor. Bu sistemler; geniş yüzölçümlü arazi ve tarım alanlarında, güneş tarlalarında, güvenlik ihtiyacının ve sürekli izleme gereksiniminin bulunduğu endüstriyel tesislerde, enerji santrallerinde, enerji nakil hatlarında ve liman işletmelerinde anormallik tespiti ve veri analizi yapıyor. Libertech; otonom araç direksiyon sistemleri, güç elektroniği ve hareket kontrol sistemleri, mobilite çözümleri ve elektrikli araç şarj sistemleri de üretiyor.
PATENT SÜRECİ BAŞLADI
Firma; tandem/işbirlikçi drone yuvalanma kabini ve veri izleme sistemleri, otonom batarya değişimi, troleybüs tipi temaslı şarj için patent başvuru sürecini de başlattı.
İstanbul Ticaret’in sorularını Libertech’in kurucularından Doç. Dr. Ömer Cihan Kıvanç cevapladı. Doç. Dr. Kıvanç, İstanbul Okan Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor.
TÜBİTAK 1512
Libertech’i tanıtır mısınız?
Libertech’i, 2021 yılında TÜBİTAK 1512 Tekno Girişim Sermayesi desteğiyle Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde kurduk. Ana çalışma alanlarımız şu dört ayaktan oluşuyor: ‘İnsansız Hava Araçları (İHA) İçin Yuvalanma Sistemleri (Drone-in-a-Box) ve Endüstriyel Tesisler İçin Veri Analizi’, ‘Otonom Araç Direksiyon Sistemleri’, ‘Güç Elektroniği ve Hareket Kontrol Sistemleri’, ‘Mobilite Çözümleri ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri.’
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER
Ürünleştirmede hangi aşamadasınız?
Güç elektroniği, elektrik motorları, mobilite ve şarj sistemlerinde Ar-Ge çalışmalarımız, işbirliklerimiz devam ediyor. Döner kanatlı insansız hava aracı ve yuvalanma sistemlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Hedefimiz; işletmelerin taleplerini karşılayan daha kişiselleştirilmiş ürünler geliştirip, çevik ve uyumlu bir organizasyona katkı sağlamak.
AYLARCA GÖREV YAPIYORLAR
İHA ve yuvalanma sistemleri hangi alanlarda kullanılıyor?
‘Tandem/İşbirlikçi Yer İstasyonu’ olarak adlandırılan bu sistemler, insana ihtiyaç duymadan çok büyük alanlarda günlerce, 7/24 arıza tespit, güvenlik ve veri toplama görevi yapabiliyorlar. Endüstriyel tesisler, solar tarlalar, termal santraller, enerji iletim hatları, petrol ve doğalgaz boru hatları, maden tesisleri, petrokimya tesisleri, limanlar, geniş tarım alanları, sınır güvenliğine yönelik savunma sanayi uygulamalarında kullanılıyorlar.
ETKİLİ ÇÖZÜMLER
Faydaları neler?
10 kilometrekarelik bir güneş tarlasında yaklaşık 1.5 milyon güneş paneli bulunuyor. Panellerin izlenmesi, ısınma takibi, kestirimci bakım çalışmaları için oldukça etkili çözümler öneriyoruz. Çözümlerimizle; bu kadar büyük bir tesiste ortalama yüzde 90 izleme zamanı kazanılıyor. Bakım maliyetlerinden yılda yaklaşık 300 bin dolar tasarruf ediliyor. 600’den daha fazla evin bir yıllık enerji ihtiyacı karşılanıyor. Liman ve tesislerde kaza ve afet durumlarında oluşan hasarları görüntülü olarak tespit ediyor. Sigorta şirketlerinin talep ettiği raporların hazırlanmasında gerekli verileri sağlıyor.
HAFİF VE TAŞINABİLİR
Benzerlerinden üstün özellikleri var mı?
Pazarda yer alan global ürünler çoğunlukla 400-500 kg ağırlığa sahip. Bizim yer istasyonumuz IP67 sert plastik yapıda ve yaklaşık 100-120 kg ağırlığında. Böylece iki kişi tarafından rahatlıkla taşınabilir yapıya sahip.
ŞEBEKEDEN BAĞIMSIZ ENERJİ
Enerji temininde avantaj sağlıyor mu?
Lityum-iyon batarya grupları ayrı bir koruma kılıfında tasarlandı ve iki ayrı bileşenli bir sisteme sahip. Böylece; batarya paketsiz yer istasyonu sadece şebekeye bağımlı şarja imkân tanıyor. Bizim batarya gruplu çözümümüz ise mobil araçlar için şebekeden bağımsız 40 uçuşa kadar sürekli enerji sağlıyor.
YÜZDE 75’İ YERLİ
Çözüm ve sistemleriniz ne kadar yerli?
Sistemde yer alan tüm elektrik motorları, elektronik kartlar, aktüatörler ve yazılımlar, firmamız tarafından geliştirildi. Donanım ve yazılım dahil yerlilik oranında yüzde 75’in üzerine çıktık. Küresel rakiplerimize göre de yüzde 75’in üzerinde maliyet etkinliğine sahibiz.
EŞSİZ ÖZELLİKLER
“Sistemlerimiz, elektrik şebekesinden bağımsız 40’a kadar otonom uçuş sağlıyor. Bulut sunucularda sürekli veri analizi yapabiliyor. Çok eksenli robot kollar, drone bataryasını otonom olarak 30 saniyeden daha kısa sürede değiştirebiliyor. Kamyon-İHA işbirliklerinde kullanıma uygun bir mekanik yapıya ve haberleşme ara yüzüne sahip. Sezgisel ve yapay zeka algoritmaları ile optimal enerji tüketimi ve menzil hesabı yapabiliyor.”
ÖZGÜN SİSTEMLER
“Libertech’in ürettiği drone’un özgün bir uçuş kontrol yazılımı ve donanımı bulunuyor. Mesela termal kamera, lidar sensörü ile uçuş esnasında veri toplayıp, yuvaya iletiyor. Yuva; bu verileri bulut sunucularda işleyip, anlamlı hale getiriyor. Ayrıca drone üzerinde patentlenmiş bir batarya sistemi mevcut.”
AVANTAJLARI NELER?
- Drone, yer istasyonuna 1-2 cm arası hassasiyetle otonom iniş yapabiliyor.
- Kontrol merkezi, kabine olan uzaklık fark etmeksizin uzaktan veri izleyip analiz edebiliyor.
- Kabin, drone’dan topladığı verileri bulut sunucular üzerinde analiz ediyor.
- Drone, yuvaya bütünleşmiş bir hava istasyonu ile hava şartlarını analiz ederek en iyi uçuş rotasını oluşturabiliyor.
- Yer istasyonu troleybüs tipi şarj sistemi ile temaslı şarj imkânı sağlıyor.
- Kör noktalardan veri toplayabiliyor.
- 5 bin metre içinde hücresel haberleşme yapabiliyor.
- Yüksek stabilize ve hassasiyete sahip gimbal sistemiyle kaliteli görüntü toplayabiliyor.
- Günlerce 7/24 insansız görev yapabiliyor.